Ağız Kokusu(halitozis)

       Halitozis veya oral malodor halk arasında bilinen şekli ile ağız kokusu günümüzde gelişmiş toplumlarda dahil olmak üzere dünyada her dört kişiden üçünde görülen oldukça yaygın bir problemdir ve sorunun çözümü multifaktöriyeldir. Ağzımızdaki bakterilerin gıda artıkları ile beslenerek meydana getirdiği gazlar özellikle de VSB (volatil sülfür bileşikleri) ağız kokusuna neden olmaktadır.

       Halitozis ağız içi(intraoral) ve ağız dışı(ekstraoral) kaynaklı olabilir ve sorunun temel çözümü soruna neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Halitozis her ne kadar reflü, gastrit, sinüs ve akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, geniz eti problemleri,hepatitler, vitamin eksiklikleri, menepoz, menstruasyon, hamilelik, kullanılan kanser ve kemoterapi ilaçları, astım ilaçları, antipsikotik ilaçlar gibi ağız dışı durumlar da ağız kokusuna neden olsada; ağız kokusunun primer(birincil) sebebi ağız içindeki problemlerdir. Ağzımız barındırdığı girintili çıkıntılı yüzeyler dolayısıyla kokuya neden olan bakterilerin barınması için ideal bir ortamdır.
 
 
 
Nefes kokusuna neden olan ağız içi problemler:

*Çürük dişler

*Kötü yapılmış dolgular

*Kanal tedavisi gerektiren dişler

*Dişeti hastalıkları

*Çekimi gerekli olan dişler

*Kötü yapılmış protezler

*Ağzımızdaki kistik ve tümöral oluşumlar

*Yumuşak doku hastalıkları

*Tükürük bezi hastalıkları

*Ağızdaki cilasız yüzeyler

*Ağız kuruluğu

*Ağız hijyeninin iyi olmaması

*Dilimizin üzerini fırçalamamamız

Yukarıda sayılan nedenler aslında koku için kaynak değil kokuya neden olan bakteriler için kaynak oluştururlar
Ağız kaynaklı ağız kokusunun giderilmesi için yukarıda sayılan tüm sorunlar DOĞRU bir şekilde tedavi edilmelidir ve bireye diş hekimi tarafından oral hijyen prosedürü uygulanmalıdır.