Çekim yerine konan steril spançı en az 15-20 dakika sıkıca bastırarak yerinde tutunuz. Bu tamponu attıktan sonra, ikinci bir tampon yerleştirmeyiniz. Çünkü hiçbir zaman bu koyduğunuz tampon steril olmayacaktır. Ayrıca her seferinde yaranın üzerindeki pıhtı bu tampona yapışacak ve kanamanızın durmasına engel olacaktır.
*Ağzınızı bir kaç saat su ile gargara yapmayınız. Aksi halde çekimden sonra iyileşmeyi sağlayacak olan kan pıhtısının oluşumu engellenir ve çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine neden olursunuz.
*Sızıntı şeklinde kanamanız olması normaldir. Bu kanama 6 ile 24 saat arasında bir süre devam edebilir.Ve bu sızıntı şeklinde olan kanamayı tükürmeyiniz. Kanın tükürüğünüzü boyama özelliğinden dolayı kanamanızın fazla olduğunu düşünüp paniğe kapılmayınız. Eğer çok kanamanız olursa hekiminize başvurunuz.
*Bunlara ek olarak ağrınız da olabilir. Bu durumda ağrı kesici alabilirsiniz. ( Aspirin türevi ağrı kesiciler kanamayı arttırır. Bu yüzden diş çekimi sonrasında önerilmemektedir. ) Özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek düzeye ulaşır. Bu normal bir durum olup uyuşukluk geçmeden önce ağrı kesici almak yararlı olacaktır.
*48-72 saat sonra şiddetli bir ağrı oluşabilir. 24 saati geçen kanama, kötü bir tat ve koku hissi olursa derhal diş hekiminizi arayınız. Ağız hijyeniniz iyi olmaması ve çok fazla sigara içilmesi alveolit " kuru boşluk iltihabı " denilen bu durumun oluşmasının en önemli sebeplerindendir.
*3 gün boyunca sigara içmeyiniz ve alkollü içkilerden kaçınınız.
*Diş çekimi soketine dilinizi yâda herhangi bir yabancı madde ile kurcalamayınız.
*Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O bölge ile hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetiniz ile örtülecektir.
*Diş çekiminden sonra 2 saat kadar bir şey yemeyiniz. Farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralayabilirsiniz.
*Çok sıcak veya soğuk gıdalar yemeyin ve içmeyiniz. İlk 24 saat içinde sıvı ve çiğnemeye gerek olmayan yumuşak ve ılık gıdalar alınız. Sonra tedbirli olarak günlük gıdalara geçebilirsiniz.
*Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edin. Seyreltik ılık tuzlu su veya ağız gargaralarından yararlanabilirsiniz. Bu işlemler yara ortamını temizler, iyileşmeyi hızlandırır, çekim sonrası ağız kokusunu azaltır, mikrop birikimini engeller ve ikincil enfeksiyon olma riskini elimine eder.
*Diş çekimi sonrası mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, çekim yaptırdığınız gün yatıp dinleniniz.
*Şayet diş çekimi normale göre zor olduysa; mutlaka çekilen diş bölgesine dışarıdan 8 saat boyunca saatte bir 5-10 dakika süreyle buz tatbiki yapmalısınız. Şiş ve morarma buz tatbiki ile önlenmiş olacaktır.
*Cerrahi müdahale ile diş çekimi yapıldıysa; şişlik olabilir. Bu normaldir.
*Dikiş atıldıysa; dikişler 7 ile 10 gün içinde alınmalıdır. Dikişler ağızda iken dilinizi o bölgeye götürmemeye ve dikişlerle oynamamaya özen gösteriniz
*Diş çekimi sonrasında oluşan boşluk; en kısa zamanda yerine kron-köprü protezi, implant , veya diğer protezler yapılarak giderilmelidir.
*Diş çekimi sonrasında oluşan boşluk giderilmezse; boşluğun yanındaki dişler ve boşluğun karşındaki diş kayarak yer değiştirir. Dişlerin yer değiştirmesi hem estetik hem de fonksiyonel açıdan sakıncalıdır. Bu dişlerin aksları ve konumları bozulur.
*Dişlerin kapanış düzeninin bozulması nedeniyle çene ekleminde problemler oluşabilir.
*Aksları bozulan dişlerin üzerine, ileride köprü veya diğer protezlerin yapılabilmesi mümkün olmayabilir.
*Dolayısıyla ileride birçok sıkıntı yaşanmaması için diş çekimi sonrasında mutlaka bu boşluklar doldurulmalıdır.