Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi
Sigara içerisinde nikotin, katran, arsenik, benzen, formaldehit, karbon monoksit, hidrojen siyanür, nitrojen oksit gibi maddeler içeren ve her yıl neden olduğu hastalıklardan dolayı ülkemizde yüzbini aşkın kişinin ölümüne neden olan bağımlılığa neden olan uyarıcı bir maddedir.
Sigara vücutta akciğerler ve bronşlar başta olmak üzere nefes borusu, kalp, sindirim sistemi, pankreas, böbreklerde tedavisi mümkün olmayan hastalıklara neden olabilir. Bu kadar zarara ek olarak sigara içildiğinde vücudumuzda ilk temasta olduğu ağız bölgesinde de yumuşak dokular ve dişler üzerinde sorunlara yol açar.
Sigaranın ağız dokusu ve dişler üzerindeki etkileri:
-
Ağız kokusu: uzun süre sigara içilmesi ağızda halitozis denilen kötü kokulara neden olur. Ayrıca fizyolojik ağız kokusu dediğimiz ağız kokusu da sigara içenlerde daha ağır hissedilir. Ağız kokusunun tedavisi multifaktöriyeldir. Bu nedenle ağızdaki tüm problemli dişlerin tedavisi yapılmalıdır. Sigaraya bağlı ağız kokusunda kullanılan sigara miktarının azaltılması gerekmektedir. Eğer hasta sigarayı bırakmaktan yana sıkıntı yaşıyorsa düzenli olarak diş hekiminin kontrolünden geçerek ağız kokusunu azaltabilir.
-
Dişlerde renklenmeler: sigara içerdiği nikotin nedeniyle dişte kısa sürede dışsal uzun sürede içsel renklenmelere neden olur. Yüzeyel sigara renklenmeleri diş hekiminin dişlere pomza ve cila uygulaması ile geçirilebilir. Uzun süre sigara kullanan kişilerde meydana gelen içsel renklenmeler sadece bleaching dediğimiz tedavi ile mümkün olmaktadır. Ancak bleaching tedavisi hala sigara içmekte olan hastalarda başarı ile sonuçlanamayabilir.
-
Dişeti hastalıkları: sigaranın ağız dokuları üzerindeki en önemli etkileri dişeti dokularında meydana gelir. Sigara içerisindeki maddeler diş etlerinde kan dolaşımının azalmasına neden olur. Bu da bireyin dişeti problemlerine yatkın olmasına, diş taşı oluşumunun artmasına, dişeti çekilmesine ve periodontitis dediğimiz dişin etrafındaki yumuşak dokuların hastalıklarına neden olur. Dişeti hastalıkları DİKKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Ağız yaraları: sigara aft dediğimiz ağız içi yaraların oluşum sıklığında artışa ve meydana gelen ağız içi yaraların iyileşmesinde gecikme meydana gelmesine neden olur. Bu nedenle sigara kullanan kişilerde diş çekiminde yara iyileşmesinde gecikmelere ve implant tedavisinde operasyon sonrası başarısızlık ihtimalinin artışına neden olur.
-
Tat alma duyusunda değişiklik: Ağzımızda tad almayı sağlayan papilla dediğimiz yapılar bulunur. Sigara ağız dokulaı üzerinde kan dolaşımının azalmasına buda tad alma papillalarının atrofisine, yediğimiz yemeklerin tadında azalmaya neden olur.
-
Siyah kıllı dil görüntüsü: Uzun süre sigara içilmesi sonucu dilin üzerindeki tat tomurcuklarının uzaması ve siyah bir hal alması sonucu kıllı dil dediğimiz durum ortaya çıkar.
-
Ağız kanseri: Sigara bağışıklık sistemine zarar verdiği kanıtlanmıştır. Bağışık sisteminin zayıflaması ağız kanserine karşı yatkınlığı artırır. Tütün kansorejen maddeler içermesiyle de ağız kanseri ihtimalini artırır.